Händelser vid vatten

… närmare bestämt vid Ume älv i Lycksele. En mötesplats för skolledare och kulturaktörer i Västerbotten kring kultur i skolan och Skapande Skola-insatser. En idérik planering av konferensen som mynnade ut i konkreta insatsförslag från alla deltagare.

För min del var det intressant att möta villkoren för Norrlands inland, med avstånd, svagt skatteunderlag och stark motivation för kultur och kulturarvet. Förankringen i landskapet känns när man möter garvade bibliotekarier, rektorer, kulturchefer och snabba teaterimprovisatörer. Skrattade så tårarna rann när Skuggteatern åskådliggjorde en kulturministers första dag på jobbet, med tårta (ni vet) och allt…

Hoppas få återse Vindeln, Åsele, Storuman och Lycksele. Kanske jag hinner se de tre nyfödda björnungarna nästa gång! Reste med Tua Stenström från Kulturrådet, som just släppt besluten rörande vilka som får Skapande Skola-medel i år.

Glädjande nog har Kulturrådet snabbat upp processen något, vilket betyder att skolorna och kommunerna får mer tid för planering inför höststarten. Tua talade mycket om barns rätt till kultur i skolan, med en stark förankring i Barnrättskonventionen. Det kändes bra som en grund för synsättet att skolans eget kulturuppdrag är det allra största!

Om Ulla Wiklund

Ulla Wiklund är utvecklingskonsult med inriktning på skolutveckling, pedagogik, estetik, kultur i skolan och språkutveckling. Ulla arbetar också som reflektor och handledare för chefer, andra ledare och för den som önskar arbeta med reflektion i sin egen vardag. Tidigare var hon utvecklingskonsulent inom den statliga stiftelsen Rikskonserter. Innan dess var hon undervisningsråd på Skolverket/Myndigheten för skolutveckling med ansvar för regeringsuppdragen om Kultur och estetik i skolan, bibliotek och Nationellt centrum för språk-, läs och skrivutveckling. Hon har också verkat som lärare och forskare på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i rytmik, metodik, didaktik och pedagogik. Hon är utbildad rytmiklärare (Dalcroze) och har i tolv år undervisat i såväl musikskola som för- och grundskola. Ulla har författat flera böcker, bland annat ”När kulturen knackar på skolans dörr”, ”Den lydiga kreativiteten - om barn, estetik och lärande” och ”Portföljen - om processutvärdering i högre musikutbildning”.
Det här inlägget postades i Konferens, Kultur i skolan, Lärande och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.