”En lektion i vad kultur för barn och unga betyder”

Musik- och kulturskolecheferna i Sörmlands län har nyligen i Södermanlands Nyheter reagerat på att Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping föreslår att musikskolan ska läggas ner.

I ett debattinlägg skriver man bland annat: ”De konstnärliga uttrycken är språk. De erbjuder fantastiska ­möjligheter till att ­nyansera sig. Inte minst för många som inte har lätt för det formella tal- och ­skriftspråket. Musiken kan erbjuda en fristad, ­alternativa ­uttrycksmöjligheter som stärker ­självförtroendet och ­självkänslan. För elever som är nya i ­Sverige är konstnärliga uttryck ofta en ingång till att stärka sin ­identitet och få ett ­utvecklat ­språkbruk på svenska.”

Artikeln avslutas glädjande med ett citat av mig: ”Estetiska lärprocesser gynnar en kunskaps ­ utveckling där eleven får hjälp att knyta samman känslor, upplevelser, kunskaper, erfarenheter och analys till en helhet.

Läs hela artikeln

Om Ulla Wiklund

Ulla Wiklund är utvecklingskonsult med inriktning på skolutveckling, pedagogik, estetik, kultur i skolan och språkutveckling. Ulla arbetar också som reflektor och handledare för chefer, andra ledare och för den som önskar arbeta med reflektion i sin egen vardag. Tidigare var hon utvecklingskonsulent inom den statliga stiftelsen Rikskonserter. Innan dess var hon undervisningsråd på Skolverket/Myndigheten för skolutveckling med ansvar för regeringsuppdragen om Kultur och estetik i skolan, bibliotek och Nationellt centrum för språk-, läs och skrivutveckling. Hon har också verkat som lärare och forskare på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i rytmik, metodik, didaktik och pedagogik. Hon är utbildad rytmiklärare (Dalcroze) och har i tolv år undervisat i såväl musikskola som för- och grundskola. Ulla har författat flera böcker, bland annat ”När kulturen knackar på skolans dörr”, ”Den lydiga kreativiteten - om barn, estetik och lärande” och ”Portföljen - om processutvärdering i högre musikutbildning”.
Det här inlägget postades i Kultur i skolan, Lärande och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.