En pristagare på barnens sida

Illustratören och barnboksförfattaren Isol, eller Marisol Misenta som hon heter, fick litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne i Stockholms Konserthus 27 maj.

Det brukar kallas ALMA-priset. Isol, den alldeles vidunderliga illustratören och sångerskan från Argentina, berättade att Alma betyder själ på spanska. Så träffande. Hennes tal (och senare sång) innehöll så mycket själ och visdom, att det blir poesi för mina öron. Jag citerar ett stycke:

“As we grow up we loose contact with the expression of pictures.

on this we were experts when we were kids

I don’t actually think that i must put a limit to my imagination

on the contrary, what reader could be more demanding than a child?

Children have a lot of things to discover

and I better be on their high level in order

to satisfy their huge capacity for curiosity.

I get my inspiration from what’s wild, from what’s ridiculous, from that independence of culture that children join.

They are beyond our conventions.

They keep asking themselves all sorts of things.

The artist’s and the child’s viewpoints have many aspects in common.

I once heard that an artist is a child that has survived.”

Hör och se Isol tala från högtidligheten i Stockholms Konserthus 27 maj.

Om Ulla Wiklund

Ulla Wiklund är utvecklingskonsult med inriktning på skolutveckling, pedagogik, estetik, kultur i skolan och språkutveckling. Ulla arbetar också som reflektor och handledare för chefer, andra ledare och för den som önskar arbeta med reflektion i sin egen vardag. Tidigare var hon utvecklingskonsulent inom den statliga stiftelsen Rikskonserter. Innan dess var hon undervisningsråd på Skolverket/Myndigheten för skolutveckling med ansvar för regeringsuppdragen om Kultur och estetik i skolan, bibliotek och Nationellt centrum för språk-, läs och skrivutveckling. Hon har också verkat som lärare och forskare på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i rytmik, metodik, didaktik och pedagogik. Hon är utbildad rytmiklärare (Dalcroze) och har i tolv år undervisat i såväl musikskola som för- och grundskola. Ulla har författat flera böcker, bland annat ”När kulturen knackar på skolans dörr”, ”Den lydiga kreativiteten - om barn, estetik och lärande” och ”Portföljen - om processutvärdering i högre musikutbildning”.
Det här inlägget postades i Diverse, Lärande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.