Kultur i skolan

Kultur i skolan, estetiska lärprocesser och musiken som ett språk är begrepp som jag beskriver och diskuterar i min senaste bok.

Omslag - När kulturen knackar på skolans dörr

Hur kan kultur i skolan se ut?

I Sverige kan kultur och estetik i skolan se ut på många olika sätt. I en enda skola kan inställningen och medvetenheten kring vad kultur i skolan och estetiska lärprocesser är variera stort. Skolor kan gestalta estetisk verksamhet som att dansa folkdanser tillsammans, göra musikaler, tova ullmössor, bygga kraftverk hemma i forsen och reflektera över en bok tillsammans med en författare.

Det finns också skolor i vårt land som velat ta ett stort grepp om estetiska lärprocesser, och som låter alla ämnen och alla lärare och alla elever omfattas av förhållningssättet att estetiska perspektiv ökar förståelsen i lärandet.

Estetiska lärprocesser

Estetiska lärprocesser är ett sätt att arbeta på i skolan som gynnar en kunskapsutveckling där eleven får knyta samman känslor, upplevelser, kunskaper, erfarenheter och analys till en helhet.

Estetik är gestaltad erfarenhet genom många olika uttryckssätt. Alla språk, alla delar av språkutvecklingen används: talspråk, skriftspråk och de estetiska språken (musik, bild, dans, teater, form, media med mera) för att formulera och gestalta sitt lärande.

Estetiska lärprocesser är ett begrepp som både innefattar förhållningssätt och metod i utbildningssammanhang.

Först och främst handlar det om att förhålla sig till kunskap på ett sätt som innebär att vara öppen för många olika tolkningar av verkligheten. Det är en kunskapssyn som utgår från att kunskapen skapas i människan tillsammans med andra människor.

Visst finns rena fakta men ett modernt samhälle kräver en kritisk analys av dessa fakta. Du måste kunna göra bedömningar av fakta. Det finns teorier som behöver tolkas med hjälp av dina erfarenheter och ditt omdöme. Matematiken och de estetiska språken rymmer symboler som hjälper oss att göra sammanhangen begripliga.

Kultur och estetik i skolan (artikel från Kultur i Väst, 2008-12-09)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s